Om du har svårt att uppnå dina mål beror det antagligen på någon av dessa tre anledningar:
1. Du vet inte vad du vill
Walt Disney skrev en gång: ”If you don’t have a dream, how are you going to make a dream come true?” Vad har du för drömmar? Vet du över huvud taget vad du vill? Har du en kristallklar bild av ditt mål? För många människor är det kristallklart vad de INTE vill. ”Jag vill inte fortsätta med det här tråkiga jobbet, jag vill inte stanna i den här hemska relationen, jag vill inte bo i den här deprimerande staden…” Det är bra att veta vad man inte vill, men hur ska du kunna ta dig från det mot något bättre om du inte vet vad du vill istället? Du kommer aldrig att anlända om du inte vet vad din destination är!
Om du verkligen vill komma någonstans behöver du sätta dig ner och ta reda på vad du verkligen vill. Var specifik! Exakt vad är det du vill? Hur kommer du att veta när du har uppnått ditt mål? Hur kommer det att se ut, lukta, låta, kännas?
2. Du vill inte riktigt uppnå målet.
Du skulle bli förvånad om du visste hur många människor som stävar efter mål som de egentligen inte vill uppnå. Deras föräldrar eller samhället de växte upp i kanske lärde dem att det är bra att vara  advokat och därför spenderar de år efter år på att uppnå en dröm som inte är deras egen utan att ifrågasätta vad det är de egentligen vill. Många blir påverkade av samhället som har ”bestämt” att ”bra människor” har en partner, ett fint hus, en bra bil, ett välbetalt jobb och en massa intressanta vänner. Betyder detta att allt det här måste vara viktigt för Dig i Ditt liv?
Personer som  strävar efter mål som egentligen inte är deras egna utan samhällets saknar ofta motivation. De tycker att det känns trögt och svårt, och hinder dyker upp på vägen som blockerar dem från att nå målen. Om du är i den här situationen rekommenderar jag dig att fråga dig själv om du verkligen vill nå ditt utsatta mål. Fråga dig själv: Varför vill du nå målet?
Om det verkar som att ditt mål verkligen kommer från insidan (till skillnad från utanför dig själv, dvs samhällets) och det helt enkelt är så att du saknar motivation just för stunden, förställ dig: hur kommer det att kännas när du uppnår det här målet? Vilka positiva konsekvensker kommer att inträffa när du når målet? Varför vill du uppnå målet?
3. Du tror att du inte kommer att kunna nå målet
Om du vet vad du vill och du vet att du verkligen vill det, men ändå känner att du kört fast i din resa mot att uppnå målet, då är det troligtvis låg självkänsla
som ligger och morrar bakom kulisserna. Om detta är fallet är den bästa medicinen naturligtvis ökad självkänsla. Din låga självkänsla kan vara specifik till det område inom vilket ditt mål är, eller är den generellt låg. Till exempel, om ditt mål är att gå ner i vikt kanske du har låg självkänsla just när det gäller utseende och hälsa även om du kanske har hög självkänsla i andra områden av ditt liv. Alternativt kanske du har låg självkänsla i allmänhet och saknar tro på att du kan framgångfullt åstadkomma någonting över huvud taget.
Om din låga självkänsla är begränsad till just det här målet, fråga dig själv vad du har för bevis för att du inte skulle kunna uppnå målet. Varför tvivlar du på dig själv? Bara specifika bevis är giltiga! När de är ställda mot väggen på det här viset har de flesta människor extremt svårt att komma på giltiga bevis för varför de inte skulle klara det.
Om du har låg självkänsla i allmänhet, besluta dig själv för att höja din självkänsla. Det kommer du att vinna på på många fler sätt än just genom att uppnå dina mål. Att öka sin självkänsla är möjligt! Läs boken ”The Self-Esteem Toolbox” där du kan hitta verktyg för att höja din självkänsla på egen hand. Anlita en självkänsla-coach som kan hjälpa dig att hitta den specifika vägen mot högre självkänsla som passar just Dig. Viktigast av allt: ge aldrig upp! Du är värd att må bra och du är värd att uppnå alla dina drömmar!

Share Your Thought