Om jag frågade dig ”Vad är du bra på?”, vad skulle du då svara?
Många människor tycker att det känns väldigt obekvämt att tala om sina starka sidor även om de kanske djupt inne känner att det faktiskt finns en hel del saker som det är bra på. De oroar sig för att andra kanske ska tycka att de skryter om de pratar om sina positiva egenskaper, eller så oroar de sig för att de andra kanske inte skulle hålla med om att de är bra på de saker de tycker sig vara bra på. Andra människor kanske verkligen önskar att de hade något att känna sig stolta för men kan helt ärligt inte komma på en enda sak som de är bra på.
Det är svårt att känna sig som en värdefull människa om man känner att det inte finns någonting som man är bra på. Med andra ord så är det svårt att ha självkänsla om man saknar självförtroende. (Självkänsla = känsla av att vara värdefull; Självförtroende = känsla av att vara kompetent).
Nu ska vi ta reda på vad DU är bra på!

  • Vad älskade du att göra när du var liten?
  • Vad får du för komplimanger från dina vänner?
  • Vad uppskattar din familj dig för?
  • In vilka situationer har du så roligt att du inte märker att tiden går?
  • Vilka ämnen älskar du att prata om?
  • Vad får dig att känna dig riktigt lugn och harmonisk?
  • Vad frågar andra dig om hjälp med?

 

Vad väckte de här frågorna för tankar hos dig? Varenda en av oss har vissa saker som vi har ovanligt lätt för, egenskaper som vi kanske tar för givet. Vi kanske inte märker att det är vissa saker som vi kan göra lätt som en plätt medan andra kämpar för att åstadkomma samma sak.
Tips: Skaffa en dagbok där du kan skriva upp allt som du åstadkommit och gjort bra under dagen. Var noga med att inte bara skriva ner de stora bedrifterna som du åstadkommit utan också alla de ”små” bedrifterna så som ”jag gav min vän en komplimang”. Du kommer att upptäcka att du åstadkommer mycket mer än vad du tror!
Om du vill ha personlig hjälp att hitta DINA starka sidor – kontakta mig (coach@livmiyagawa.com)!

Share Your Thought