Skillnaden mellan personer med hög självkänsla och låg självkänsla är inte att personer med hög självkänsla alltid är glada. Skillnaden är istället sättet som de hanterar sina negativa känslor på.

Negativa känslor är egentligen inte ”negativa”. De kommer för att berätta för dig att något inte är som det ska. Du kanske har ett otillfredställt behov eller så kanske du är ur balans eller överstimulerad. Istället för att försöka undvika negativa känslor är det mycket bättre att lyssna till vad de försöker berätta för oss.

Personer med låg självkänsla har en tendens att försöka undvika sina negativa känslor. Vissa har lärt sig under sina uppväxter att man absolut inte ska uttrycka negativa känslor, och andra vet helt enkelt inte hur de ska göra för att hantera sina känslor på ett bra sätt. Personer med låg självkänsla antar ofta att om de känner sig rädda, arga eller ledsna betyder det att de gör något fel eller att de är värdelösa människor som inte förtjänar att må bättre.

Personer med hög självkänsla vågar lyssna på sina känslor eftersom de har insett att negativa känslor inte gör dem till dåliga människor. De accepterar sina känslor och gör vad som behöver göras för att må bra igen (till exempel genom att se till att de får alla sina behov tillfredställda).

För att bygga hög självkänsla behöver lära dig att acceptera hela dig – inklusive alla dina känslor. Fråga dig själv vad det är du behöver just nu. Behöver du socialt stöd – ring en kompis! Behöver du sakta ner på tempot och slappna av – lägg dig i badkaret! Behöver du gråta ut – leta fram alla dina näsdukar och sätt igång! Välkomna dina känslor så att du inte går miste om vad de försöker berätta för dig!

 

Share Your Thought