Du kan bara säga ja genom att säga nej. Vad menar jag med det?

Du har ett visst antal år, timmar och minutrar att leva ditt liv. Vad vill du att de minutrarna som ditt liv består av ska fyllas med? Kärleksful tid med din partner? Tid att leka med dina barn? Tid att snacka med dina kompisar? Tid att skapa en framgångsfull karriär? Tid bidra till att hjälpa mänskligheten? Tid för långa promenader för dig själv i skogen? Vad du än värdesätter högst i livet är det som du vill spendera din värdefulla tid på.

Hur kan du se till att du spenderar din tid på de aktiviteter som du älskar? Bara genom att prioritera de aktiviteterna och säga nej till de aktiviteter som inte är viktiga men som kommer i din väg.

Att säga nej handlar inte bara om att säga nej till vänner och kolleger när de ber dig att göra saker för dem som du inte har lust att göra. Du måste också lära dig att säga nej till dig själv när du börjar göra något som inte är värdefullt för dig av ren vana. Säg nej till dåliga vanor. Säg nej till att städa huset bara för att du tror att andra förväntar sig att det ska vara rent istället för att det ger dig själv tillfredsställelse att ha ett rent hus. Säg nej till att gå till sociala tillställningar bara för att du tror att andra förväntar sig att du ska vara där istället för att du faktiskt vill gå dit. Säg nej till att vara social med människor som tömmer dig på energi.

Genom att säga nej visar du att du värdesätter dig själv och ditt liv. Om du är bra på att säga nej så kommer folk att veta att när de ber dig om en tjänst och du säger ja så betyder det att du verkligen vill göra det, inte att du gör det bara för att du inte vågar säga nej. Då kommer ditt ”ja” att bli mycket mer värdefullt.

Förutom att säga nej till att göra saker så måste du också lära dig att säga nej till annat som du inte vill ha i ditt liv. Om du inte vill bli dåligt behandlad av andra så måste du visa dem att du inte accepterar den sortens behandling. På samma sätt måste du säga nej till orättvisa, folk som pratar skitsnack om andra, oacceptabla kommentarer och alla sorters våld. Du kan också säga nej till jobb som du inte vill ha, mat du inte gillar, fula kläder, att leva i otrevliga byggnader, dåliga TV-program och så vidare. Säg nej till allt som du inte vill ha i ditt liv så att det som du VILL ha kan komma till dig istället!

Genom att du sätter upp och visar var dina gränser går så gör du inte bara dig själv en förtjänst, du är också en bra förebild för andra. Det här är naturligtvis extra viktigt om du är förälder och vill att dina barn ska få en stark självkänsla. Genom att visa andra att du värdesätter dig själv och att det är ok att göra det så bjuder du samtidigt in andra att göra likadant.

Share Your Thought