För att hålla din självkänsla på topp måste du acceptera och lyssna till dina negativa känslor istället för att förtränga dem. Det finns många olika sätt att hantera negativa känslor på bra sätt.

  • John Gray (författaren till Män är från Mars, Kvinnor är från Venus) föreslår att du skriver ett ”kärleksbrev” när du fylls av negativa känslor. Du kanske tror att du bara känner en känsla (tex sorg), men egentligen upplever du antagligen flera lager av känslor som du behöver gå igenom. Därför föreslår Dr. Gray att du skriver om hur du känner dig arg, ledsen och rädd (skriv ett stycke om varje känsla), och sedan avslutar med att skriva om vad du vill (dvs vad du vill ska hända/vad du vill ha för att känna dig bättre) och din känsla av kärlek.
  • Ibland kanske du känner dig nere utan att egentligen veta exakt varför. Då passar det bättre tycker jag att använda sig av ”emotional writing technique”. Det innebär att du helt enkelt tar ett papper och en penna och skriver allt som kommer till dig. Strunta i rättstavning eller att det ska låta bra. Skriv ner alla tankar som dyker upp. Du blir antagligen förvånad över vilka drömmar, orostankar och gamla minnen som kommer upp till ytan.
  • Om du inte gillar att skriva kan du istället ta en time-out och sätta dig ner och helt enkelt slappna av och känna efter. Låt dig själv gå in i känslan. Efter ett tag kommer antagligen känslan att tyna bort av sig själv precis som smutsigt vatten i en slang. Om du täpper till slangen stannar smutsvattnet innuti, men om du låter det rinna forsar det smutsiga vattnet ut så att slangen återigen är fylld av rent vatten.
  • Om du har en god vän som du litar på kan du prata av dig med henne/honom. Att tala fritt om dina känslor hjälper dig att låta dem rinna bort på samma sätt som när du skriver eller tar en time-out. Den extra fördelen med att prata med en kompis är att du då även får socialt stöd och det kanske är precis det som du behöver.

 

Poängen med alla de här fyra teknikerna är att låta sig själv känna sina känslor för att sedan kunna släppa taget. För att bygga en hög självkänsla behöver du acceptera hela dig – inklusive alla dina känslor.

Share Your Thought