Tyvärr verkar det som att det finns fler människor som tycker illa om sitt utseende än människor som gillar hur de ser ut.

För att ha en bra självkänsla när det gäller ditt utseende måste du inte älska varenda liten del av din kropp. Du måste inte beundra varje kvadrat-centimeter. Vad du behöver göra är däremot att acceptera alla delar. Du kan tycka att det finns utrymme för förbättring här och där samtidigt som du accepterar din kropp och känner dig bekväm i den.

Om du däremot har låg kropps-självkänsla tycker du att det finns utrymme för förbättring OCH du mår dåligt på grund av detta.

Tänk dig två personer som båda tycker att deras näsor är för stora. Den första personen har låg självkänsla och hon känner att hennes stora näsa gör att hennes värde som person är lägre. Hon tänker ”om jag bara hade en snyggare näsa skulle allt vara så mycket bättre i mitt liv.” Hon känner att andra människor inte tycker att hon är attraktiv. Den andra personen har hög självkänsla. Hon tycker att det är ok att ha en näsa som är för stor och hon tycker inte att näsan hindrar henne på något sätt. Hon tror inte att andra människor tycker sämre om henne på grund av hennes näsa. Istället är hon tacksam för att hon har en näsa som fungerar och som gör att hon kan andas och känna lukter.

Vad jag försöker få dig att förstå med det här exemplet är att du inte behöver ignorera alla dina ”fula” delar för att få en bättre relation till din kropp. Om du tycker att din näsa är för stor ska du inte försöka låta bli att titta på den varje gång du ser dig själv i en spegel. Det är mycket bättre om du se på dig själv som du är och accepterar dina fina och fula delar. Även de fula delarna är antagligen funktionella. Var tacksam för att du har en kropp som bär dig och tar hand om dig.

Vad kan du göra för att lättare acceptera ditt utseende? Öva att stå framför en stor spegel samtidigt som du säger positiva saker till dig själv. Tacka varje del av din kropp för det den gör för dig. Säg till exempel ”tack ögon för att ni låter mig se allt det vackra som finns i världen” eller ”tack fötter för att ni gör så att jag kan förflytta mig vart jag vill”. Öva dig att känna tacksamhet när du ser din kropp. Om du har låg självkänsla kan det här vara extremt utmanande i början (kanske så svårt att du kallar det omöjligt!), men med övning lovar jag att det blir enklare.

 

Share Your Thought