Menu

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Att vara rätt eller att vara sig själv

image


– Vad säger man?
– Nu måste du säga förlåt!
– Uppför dig ordentligt!
– Så där kan man inte se ut!

Vi föräldrar försöker ständigt forma våra barn så att de uppför sig på ”rätt” sätt. Det finns en stor uppfattning om hur ”man” gör vid olika tillfällen. Får man en present så säger man ”tack”. Gör man någon illa säger man ”förlåt”. När man träffar en kompis säger man ”hej”. När man ska gå hem säger man ”hej då”. Att klä sig med ett par jeans är ”rätt” men att ha på sig tre par samtidigt är ”fel”.

Varför är det så viktigt att göra som alla andra? Istället för ”hej” går det väl lika bra med ”kom så leker vi med detsamma!” Istället för att säga ”förlåt” kan man springa iväg och rita en förlåt-teckning. Istället för att peka på rätt och fel tycker jag att vi ska lära våra barn hur deras agerande påverkar andra människor. Är det inte det det handlar om egentligen – hur vi påverkar och påverkas – detta sociala spel som kallas livet? Varför säger vi oftast ”tack” när vi får en present, komplimang eller tjänst? Jo för att göra den andra glad förstås! Varför är det bra att be om förlåtelse när man har råkat påverka en annan människa negativt? För att få den personen att tycka mindre illa om en själv. Påverkar varandra gör vi ju hela tiden, på många olika sätt. Det finns mer vanliga sätt och mer originella sätt men alla är bra så länge de åstadkommer det vi vill.

Den som lär sig att ständigt sträva efter att vara ”rätt” får ett tufft liv. Det är nämligen inte alltid så självklart vad som är rätt. Balansgången mellan rätt och fel är ibland ganska snäv. Andra gånger är det uppenbart vilket som är rätt men det känns ändå svårt om hjärtat drar åt ett annat håll.

Den som istället har fått lära sig att vara sig själv får ett lättare liv. Med sin sociala intelligens kan han/hon hitta vägar som glädjer både andra och sig själv. Den som vet att det är ok att vara originell kan upptäcka möjligheter som ingen annan har sett och nå framgång som ligger bortom andras horisont.

Vem blir egentligen glad av ett framtvingat förlåt? Ingen.

Vilket utrycker mest uppskattning: ett kort tack eller två lysande ögon?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *