Menu

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

”Hej! Det här är min dotter. Hon är SÅ jobbig”.

När jag träffar (engelsk-talande) föräldrar och deras barn för första gången och föräldrarna introducerar sitt barn för mig så brukar de säga ”This is my daughter/son she/he is SO naughty”. Naughty betyder på svenska ungefär busig eller elak. En ständig pina förföräldrarna. Jag har vant mig vid att föräldrar säger så här, men jag skulle ändå vilja veta: ni som introducerar era barn på det viset, tror ni inte att era barn hör det? Hur tror ni att det ni säger påverkar deras självbild och deras självkänsla?

Tänk dig att du är min kompis och att vi är på en fest tillsammans. Jag börjar prata med en annan gäst medan du står bredvid. Efter en stund pekar jag på dig och säger: ”Det här är min vän. Hon är SÅ jobbig!”

Hur skulle du känna dig?

För det första tycker jag inte att man ska sätta etiketter på barn (du är snäll, du är jobbig etc”). För det andra tycker jag att man ska tala om barn med samma respekt som du (förhoppningsvis) talar om andra vuxna i deras närvaro. Har man ett problem med barnet kan man diskutera det på ett värdigt sätt vid ett bättre tillfälle.

Blir barn ”snällare” av att vi säger åt dem ”åh, vad du är jobbig!”? Inte ett dugg tror jag. Tvärtom. Vi blir vad andra säger att vi är. Får du höra att du är duktig så blir du duktig. Får du höra att du är dum i huvudet så är det ändå redan kört.

Som tur är så har jag aldrig hört en svensk förälder beskriva sitt barn som en odåga vid första mötet. Däremot finns det gott om föräldrar som jag tycker borde välja bättre tillfällen eller bättre sätt att diskutera sina barns svagheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *