Menu

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Fler tips till föräldrar som vill använda teckenspråk med sina bäbisar/småbarn

Jag har tidigare skrivit om mina egna erfarenheter av att använda teckenspråk med (hörande) bäbisar och om fördelarna som forskarna har hittat med att göra detta. Utvecklar språkförmågan, utvecklar hjärnan på lång sikt, stärker barnets självkänsla eftersom det kan delta i konversationer och göra sig förstådd, minskar föräldrarnas frustration över att inte förstå vad barnet vill… Listan kan göras ännu längre. Här kommer några fler tips på hur man praktiskt kan gå till väga som jag själv har kommit på under resans gång:

Gör tecknen roliga för barnet. Allt som är roligt är lättare att lära sig, och chansen blir större att barnet kommer att vilja härma tidigare. När du tecknar olika djur till exempel kan du gärna lägga till djurläten och låtsas att du är det djuret som du tecknar. Tecknar du ”ko” så säger du ”muuuu” med inlevelse. (Kom ihåg att säga det riktiga ordet ”ko” också. Det är ju meningen att barnet ska lära sig både tecknet OCH det talade ordet även om tecknet är lättare för små barn att härma.)

Om barnet inte verkar intresserat av ett visst tecken kan du lägga till någon rörelse. Min dotter tecknade aldrig ordet ”häst” förrän jag började gallopera upp och ner (precis som vi brukar göra när hon sitter i mitt knä och vi sjunger ”Hoppla hoppla hopp hästar i gallopp”).

Det är ok att hitta på egna tecken. Att lära sig riktigt teckenspråk är bra för chansen finns ju faktiskt att ditt barn kommer att vilja/behöva lära sig teckenspråk senare i livet. Men om det är kommunikationen mellan barnet och hennes närmaste som är det viktigaste just nu så går det utmärkt att använda egna tecken. Barnet kanske redan har en association mellan ett ord och en rörelse. För ”spindel” använder vi till exempel samma rörelse som i ”Imse vimse spindel”.

Slå upp ord på saker som barnet visar intresse för så att barnet kan berätta för dig om dessa. Min dotter älskar fåglar, klockor och knappar!

Lek med orden! Teckna när ni sjunger eller läser. Ha roligt!

Lyssna på barnet när det tecknar tillbaka. Det finns ingen poäng med att lägga ner energi på att lära ett barn teckenspråk om det sedan inte får någon uppmuntran för att använda det. Detta gäller naturligtvis även när barnet börjar tala och resten av barnets liv. Att bli lyssnad till ger självkänsla.

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *