Menu

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Hurra för mig! – Fira födelsedagar

imageFödelsedagar är rena rama självkänsla-kickerna. Iallafall om de verkligen firas. Jag har aldrig träffat något (friskt) barn som inte gillar att fylla år. Däremot finns det tyvärr många vuxna som helst vill åka hemlig rymdfarkost och gömma sig på en okänd planet när deras stora dag nalkas. Visst är det ok att inte vilja bjuda hela bekantskapskretsen på kalas, men att inte ens vilja fira sig själv på sin födelsedag tycker jag är ett tecken på att Jante har dragit fram alltför hårt under livets gång.

Att fira sin födelsedag är att fira att jag lever och att jag är jag. Barn är i allmänhet experter på att fira sig själva. De berättar för alla de möter att de fyller och och hur STORA de nu har blivit. De vill gärna ha så många paket, så mycket tårta, så många ballonger och så mycket kalas som möjligt. Det är väl toppen! För de ÄR ju fantastiska. De ÄR ju värda att firas. Att fullfölja alla önskemål är antagligen omöjligt, men att HA önskemål är kanon.

Att fira barns födelsedagar och boosta deras självkänsla behöver inte kosta mycket pengar, och det är väl bra det. Självkänsla går ändå inte att köpa sig till. Självkänsla måste man uppleva sig till. Istället för pengar kan man ge barn av sin tid och sitt engagemang. Planera tillsammans, tillverka presenter med omsorg, dekorera tillsammans, baka tillsammans, hitta på överraskningar.

Så här firade vi min dotters fyra-årsdag:

• Pyssel: Vi pysslade ihop massvis av dekorationer som vi slutligen satte upp dagen innan födelsedagen. För att inspirera dotterns kreativitet försökte jag använda så många olika material som möjligt. Pärlplattor, broderi, pärlor på piprensare, papper etc. Vi skrev också ”grattis på födelsedagen” på olika språk (vi är tre-språkiga i min familj, och på japanska finns det dessutom flera olika sätt att skriva ”födelsedag” på).

image

• Baka egen tårta: Vi har som tradition att födelsedagsbarnet får baka sin egen tårta (med eller utan hjälp) dagen innan sin födelsedag. I år bakade jag själva tårtbottnarna och så fick födelsedagstjejen lägga ihop dem och dekorera hur hon ville med de ingredienser hon själv valt ut. Köpa ingredienser gjorde vi tillsammans några dagar tidigare.

• Slå in egna paket: De flesta av paketen var naturligtvis överraskningar, men tre paket fick hon fixa själv. Mycket uppskattat!

• Leka tillsammans: När tårtan var uppäten och alla paket öppnade så lekte vi tillsammans, hela familjen, med presenterna. Födelsedagstjejen fick ta ledningen och bestämma vad vi skulle leka. Det som jag tror är allra viktigast för att visa någon att den är älskad och uppskattad är att ge personen av sin tid. Att inte försvinna ut i köket eller till datorn för att ”bara fixa en grej” utan att finns där. Och lyssna. Och se. Att visa att just nu är DU viktigast.

Så synd att man bara fyller år en gång om året. Katten Findus fyller år fem gånger varje år. Vilken förebild! Vi kanske borde fira oss själva lite oftare. Man kan ju alltid leka födelsedag. Det skulle vi nog må bra av. Dessutom så kan man alltid fira andras födelsedagar. Att pyssla och planera inför någon annans födelsedag är en ypperlig träning i att visa kärlek, uppskattning och omtanke för andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *