Menu

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Leka självkänsla

Tänk om det fanns vaccin mot låg självkänsla! Ett litet sprutt bara och sedan garanterat hög självkänsla resten av livet!

Tyvärr är det ju inte så enkelt. Men tänk om någon kunde uppfinna självkänsla-vitaminer! Ett litet piller till frukost och sedan är det lugnt – iallafall de närmaste 24 timmarna!

För enkelt det också. Tyvärr. Självkänslan påverkas ständigt av allt som händer oss. Hur vi blir behandlade av andra, hur vi tror att andra tycker om oss och vad vi i tur tänker om oss själva. En trygg kärleksfull uppväxt som barn gör det svårare för självkänslan att rasa men det är ingen garanti. Även om vi kärleksbombar våra barn så fort de stiger in genom dörren så måste de ändå ta sig igenom många av livets stora utmaningar på egen hand när de ger sig ut i stora världen (på dagis, förskola, skola, olika aktiviteter etc).

Hur ska barn lära sig att vara självsäkra, modiga, sociala, hjälpsamma, roliga superhjältar ute i stora världen? Genom att träna kanske?

Man kan leka sig till självkänsla, till exempel när man klär ut sig och låtsas att man är någon annan. Med en sjal runt axlarna kan lilla blyga Kalle förvandlas till en flygande superhjälte som räddar livet på stora och små. Genom att träna på att vara modig blir man modig(are). Genom att bete sig som en person med hög självkänsla växer självkänslan på riktigt.

När man klär ut sig och går in i olika roller kan man också släppa ut olika känslor som kanske känns lite obekväma att visa i andra sammanhang. Har man blivit knuffad på lekis kanske man behöver gå till utklädningslådan och bli ett eldsprutande monster. Att lära sig hantera känslor är viktigt för självkänslan!

Vuxna behöver också leka självkänsla-lekar. Många av de som jag har coachat har först tyckt att det känts lite obekvämt att ”låtsas” att de är personer med hög självkänsla, även om det bara händer i fantasin (istället för i vardagsrummet med superhjälte-kostym). Men de som verkligen har drömt sig in i det har upptäckt hur skönt – och roligt – det är. Prova att röra dig som en person med hög självkänsla! Hur känns axlarna? Och ryggen? Var har du blicken? Hur ser munnen ut? Hur rör sig benen när du går? Att ”leka självkänsla” är riktigt härligt!

Att leka roll-lekar är alltså bra för både vuxna och barn. Dax att utforska utklädningslådan tillsammans?!

Discussion (4 kommentarer)

 1. Vad du skriver fint, Liv!

 2. Hur gör jag för att få dina inlägg som mail till mig?

  • by Liv Miyagawa
   Svara

   Ingegerd, jag har provat olika plugins för att läsare ska kunna prenumerera på inlägg, men det har aldrig fungerat ordentligt. Vad använder du på din blogg?

 3. Fint skrivet! En mycket fin blogg!

  /Charlotta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *