Menu

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Så mycket vi inte kan påverka

Jag har skrivit mycket här på bloggen om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att bygga upp en stark självkänsla. Tyvärr, eller kanske som tur är, är det ju så att du inte är den enda personen i ditt barns liv som påverkar hennes/hans självkänsla. Det finns så många andra i ditt barns liv som också säger och gör saker mot ditt barn som antingen påverkar barnets självkänsla positivt eller negativt.

För ett ett-årigt barn är du allt. Du har full kontroll över vad barnet äter, vad det leker med, var det befinner sig, vad det har på sig för kläder etc. Visst, barnets andra förälder och eventuella syskon är också viktiga, men allt du säger till ditt lilla barn, hur du håller i det, vad du visar det – allt påverkar hennes/hans självkänsla. Sedan växer barnet. Hon/han utforskar och lär känna fler platser och fler människor. Släkt, vänner, grannar. Så småningom blir det klasskamrater, kompisgänget, pojk- eller flickvänner. Du har inte längre full kontroll över vilka som pratar med ditt barn eller på vilket sätt de tilltalar barnet. Hur mycket du än vill att alla ska vara snälla mot ditt barn och behandla det med respekt och kärlek så kan du inte förhindra att ditt barn någon gång kommer att stöta på ”rötägg” som kanske sårar barnet och river ner hennes/hans självkänsla.

Det finns så mycket i ditt barns värld som du inte kan påverka:
– vad andra familjemedlemmar eller släktingar säger till ditt barn och på vilket sätt de säger det
– personalen på ditt barns dagis, lekis, skola eller fritidsaktiviteter
– vilka andra barn som barnet träffar på dagis, lekis, skola och fritidsaktiviteter
– vad ditt barn sysslar med när det inte är hemma
– vad ditt barn läser eller ser på när det inte är hemma

Så vad ska vi göra? Ge upp? Sluta bry oss? Det kanske ändå inte är någon idé att ha ambitioner för sitt barns självkänsla när det ändå bara är en liten del av den som vi kan påverka?

I boken ”Verktyg för din självkänsla” skrev jag bland annat om tankecirklar som man kan använda för att göra sig själv mer medveten om vad man använder sin tankekraft till: tänker du på saker som du faktiskt kan påverka eller ödslar du din energi på tankar över saker som du ändå inte kan göra något åt? Vi kan använda samma modell för att ta reda på vad du kan och inte kan påverka när det gäller ditt barns självkänsla.

Gör så här: skriv upp allt och alla som påverkar ditt barns självkänsla som du INTE kan påverka. Måla en cirkel runt omkring. Utanför den cirkeln, skriv sedan upp allt som DU kan göra för att öka ditt barns självkänsla, dvd det som du KAN påverka. Det kanske kommer att se ut ungefär så här:20150525_022427000_iOS

Fokusera sedan på det som DU KAN göra för ditt barns självkänsla. Släpp taget om det som du inte har någon kontroll över. Du ödslar bara kraft över att oroa dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *